Interview met Rob Bruin. JCI Kamervoorzitter van het jaar 2022

Je bent Kamer voorzitter van het jaar 2022 geworden. Wat motiveerde jou om het voorzitterschap op je te nemen?

In 2011 hadden we een erg kleine Kamer. Er waren nog 13 Kamerleden over en hoewel er nieuwe leden bij waren gekomen, was er bijna een gelijk aantal mensen vertrokken. Op dat moment waren er geen Kamerleden die de ambitie hadden om het voorzitterschap op zich te nemen, en het voelde voor mij enigszins als een noodzaak. Tegelijkertijd stonden we aan de vooravond van ons 50-jarig lustrumjaar. Ik kon het idee dat dit mogelijk het laatste jaar zonder voorzitter zou zijn niet accepteren, en ik vond dat als de Kamer zou stoppen, ik er alles aan gedaan moest hebben. Dus het voelde als een noodzaak, maar ook als mijn verantwoordelijkheid om het voorzitterschap op me te nemen.

Hoe heb je het voorzitterschap aangepakt? Had je een duidelijke visie voor ogen?

De term “full-pull” welke het thema voor het jaar was had betrekking op het aantal leden dat de Kamer nodig had om weer gezond te worden. Ik heb een bestuur bij elkaar gebracht dat allemaal al ervaring had binnen een Kamerbestuur. Ook heb ik de ledencommissie als vast onderdeel van het bestuur gemaakt. Op die manier kon ik goed de vinger aan de pols houden. Op dat moment zaten we met een ledenaantal dat, als het nog verder zou afnemen, de Kamer te klein zou worden. Daarom was het aantrekken van nieuwe leden een van de belangrijkste aspecten geworden van mijn voorzittersjaar. We hebben het voor mensen gemakkelijker gemaakt om kennis te maken met de Kamer door enkele tijdelijke vereisten te versoepelen, en we hebben de regels weer aangescherpt toen we zagen dat het de goede kant op ging. Tegelijkertijd was het erg belangrijk om de groepsdynamiek en de kamercultuur in stand te houden. Daarom hebben we gedurende het jaar ook een specifieke workshop georganiseerd waarin we elkaar beter hebben leren kennen. Met enige trots kon ik na die avond constateren dat we op de goede weg waren.

Wat was de belangrijkste beslissing die je als voorzitter hebt genomen, is er iets wat je wellicht anders had willen doen?

De belangrijkste beslissing die ik heb genomen, was toen er dreigde een conflict te ontstaan binnen een commissie. Het was geen gemakkelijke beslissing, maar om de vrede binnen de commissie te bewaren, heb ik destijds een lastige keuze moeten maken. Op dat moment t leek me dat het verstandigste om te doen. Het gaf de commissievoorzitter meer ruimte om zijn eigen plan te trekken. Terugkijkend was het een goed besluit al hadden we als bestuur beter toezicht moeten houden op de financiën van het evenement. Er was een schoonheidsfoutje ingeslopen welke we liever hadden vermeden dan hoe het nu is opgelost.

Zijn er dingen die je in de Kamer hebt geleerd en nu kunt toepassen in je zakelijke leven?

Wat ik in de Kamer heb geleerd, is dat iedereen op enig moment tegen dezelfde uitdagingen aanloopt, ongeacht de functie. Zowel privé als zakelijk komen we vaak dezelfde problemen tegen, en door ze met elkaar te delen en te bespreken, kunnen we deze problemen vaak sneller en efficiënter oplossen. Je leert van elkaars ervaringen en kunt daarmee ook je eigen ontwikkeling en zakelijke groei versnellen.

Inmiddels is het bijna 4 jaar geleden dat je bij de Kamer bent gekomen. Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt gedaan?

Tijdens mijn eerste jaar heb ik deelgenomen aan twee commissies: de ronde van JCI en de eerste editie van Heel Holland Blij met JCI. Het proces van beginnen met een idee, dit verder uitwerken en uiteindelijk tot de realisatie overgaan, is het mooiste wat ik tot nu toe in de Kamer heb meegemaakt. De spanning die we voelden toen de kaartverkoop stagneerde, het dagelijkse contact om te bespreken wat er nog moest gebeuren om dit te verbeteren, en uiteindelijk zien dat het concept een succes wordt. Dat is ongelooflijk gaaf om mee te maken. Die ervaring gun ik iedereen binnen de Kamer.

Wat zou je graag nog een keer met de Kamer willen organiseren? Wat hoop je dat de Kamer je in de toekomst nog zal brengen?

Het lijkt me erg leuk om nog eens deel uit te maken van een grotere commissie. Er zijn het afgelopen jaar meerdere leuke nieuwe initiatieven voorgesteld waar ik graag aan zou willen bijdragen. Los van het organiseren, heb ik ontdekt dat de Kamer vooral vriendschap brengt. Het samen optrekken, organiseren en leren schept een band die ik van tevoren niet had verwacht. Dus als ik ergens nog op hoop, zijn het meer geweldige initiatieven en meer vriendschap binnen de Kamer.”